We kennen het allemaal wel: het stigma tegen botox. Presentatoren en presentatrices op televisie staan er bekend om en botox wordt meestal geassocieerd met een compleet strak getrokken gezicht waar geen emotie meer van af te lezen is.
Toch is dit een stigma dat niet geheel terecht is. Wanneer botox op de juiste manier wordt toegepast, oogt het erg natuurlijk en zullen mensen niet zo maar kunnen zien dat er een botoxbehandeling heeft plaatsgevonden.
Zo werkt botox
Botox is eigenlijk een merknaam. De stof waar het om gaat is botuline toxine, waarbij men het vaak specifiek over de variant botuline toxine A heeft. Dit is een natuurlijke stof die spieren stillegt. Botuline toxine in de natuur is erg giftig, maar de wijze waarop het wordt gebruikt in schoonheidsklinieken is volkomen veilig. Een botox behandeling behoort dan ook tot één van de meest uitgevoerde cosmetische behandelingen ter wereld.
Het idee is dat spiertjes in het gezicht (gedeeltelijk) stil worden gelegd met botuline toxine (botox). Het is vaak namelijk het onvermogen van deze spiertjes om te ontspannen, wat leidt tot rimpels. Hoe ouder je wordt, hoe minder bewegelijk deze spiertjes zijn en hoe meer rimpels er ontstaan.
Door de spiertjes te behandelen met botuline toxine, verslappen de spiertjes en verdwijnen rimpels daarmee grotendeels. Bij diepe rimpels verdwijnen de spiertjes over het algemeen niet helemaal, omdat er meer aan de hand is dan enkel spiertjes die hun werk niet meer goed doen. Met andere behandelingen kunnen de rimpels dan alsnog volledig verdwijnen.
Effectiviteit van botox
Botox is een uiterst effectief middel om rimpels te verwijderen, maar ook geen wondermiddel. Bij diepe rimpels wordt vaak aangeraden om de behandeling te combineren met een fillerbehandeling. Hierbij wordt hyaluronzuur ingespoten om de rimpels enigszins op te vullen.
Daarnaast verdwijnt het effect van de botox langzaam, meestal na een aantal maanden. Wil je blijvend de rimpels verwijderen, dan moet de behandeling dus zo nu en dan herhaald worden.
Toch is botox in de periode dat het werkt uiterst effectief. Zo effectief, dat het ook om medische redenen steeds vaker wordt gebruikt. Zo is gebleken de botox kan helpen tegen overmatig zweten, knarsetanden en sommige vormen van hoofdpijn. Ook hier zorgt het spierverslappende effect voor verminderde klachten.
Het stigma dat bestaat tegen botox is dan ook geheel onterecht: bij een juiste behandeling heeft het enkel voordelen, zonder dat het oncharmant oogt.