Wil je een nieuwe vloer in jouw huis (laten) leggen? Dan kun je kiezen uit vele opties waaronder: laminaat, pvc, tapijt, parket, tegels en gietvloeren. De uiteindelijke keuze hangt af van de prijs en kwaliteit, maar ook van ruimte waar je de vloer wilt leggen. Dit artikel legt uit wat een gietvloer is, hoe deze wordt gelegd, welke verschillen er zijn tussen gietvloeren en welke voor- en nadelen een gietvloer heeft.
De gietvloer
Een gietvloer bestaat uit verschillende lagen die totaal niet dikker zijn dan 3 millimeter. Een gietvloer is vergelijkbaar met een vloer in een gymzaal, alleen is een gietvloer minder verend. Voordat de vloer wordt gegoten moet de ondergrond egaal en stofvrij zijn. De gietvloer wordt opgebouwd uit vier lagen polyurethaan (kunststof). De onderste laag zorgt voor een goede hechting tussen de ondergrond en de tweede laag. Deze tweede laag is elastisch en zorgt voor een egale(re) vloer. De gewenste kleur is pas zichtbaar als de derde laag wordt gegoten. De bovenste laag zorgt ervoor dat de vloer slijtvast is.
De verschillen
Er bestaan meerdere soorten gietvloeren, waaronder een epoxygietvloer en een polyurethaan gietvloer. Het verschil tussen beide is de hardheid van de materialen. Epoxyvloeren zijn erg hard vergeleken met een polyurethaan gietvloer. Ook de prijzen van gietvloeren verschillen enorm. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn de vloerdikte, de kleurlaag en het materiaal. Een goedkope vloer wordt vaak dunner gegoten waardoor sneller slijtage kan ontstaan. Ook wordt er bij goedkopere vloeren vaak maar één kleurlaag in plaats van twee gegoten. Daarnaast zijn goedkope(re) gietvloeren vaak aromatisch in plaats van alifatisch. Een aromatische gietvloer verkleurt en vergeelt als gevolg van uv-stralen wat bij een alifatische vloer niet gebeurd.
De voor- en nadelen
Een groot voordeel van een gietvloer is de duurzaamheid. Gietvloeren kunnen tot wel vijftig jaar blijven liggen. Daarnaast kan de gietvloer als ondergrond dienen, mocht je toch een ander vloertype willen. Ook kan uit een groot palet kleuren worden gekozen. Een groot nadeel van de gietvloer is de prijs die kan oplopen tot ruim honderd euro per vierkante meter. Daarnaast vraagt het kennis en ervaring om een dergelijke vloer te leggen, waardoor het inhuren van een professional noodzakelijk is. Ten derde is het leggen van een gietvloer een tijdrovende klus door de droogtijd tussen de lagen van 1 – 1 ½ dag.
Een van de belangrijkste voordelen luidt: een gietvloer is onderhoudsvrij! Meer tips voor een onderhoudsarme woning, vind je hier.
Is jouw interesse gewekt en bent je benieuwd welke gietvloer bij jou past? Kom dan een kijkje nemen in onze gietvloer showroom.